31 Ocak 2013 Perşembe

Brezilya'daysam #2



Evet, Brezilya’daysam bu işareti görmem an meselesidir. Alışverişten sonra kasiyere, taksiden inince şoföre, size yol veren birine... Her zaman, her yerde... Bu şekilde karşılık verebilirsiniz. Kullanımı çok yaygın olduğu için bir süre sonra resmen bilinçsizce yapıyor oluyorsunuz siz de.

Hiçbir alışveriş merkezinin girişinde x-ray cihazıyla karşılaşmam; havaalanlarında da sadece 1 kere güvenlik sistemiyle karşılaşırım.

Buluşacağınız Brezilyalı sizi kesinlikle en az 20 dakika bekletir. Geldiğinde özür diler ve bu olay her defasında herbiriyle tekrarlanır. Ama herbiri son derece yardımsever ve çevresine duyarlı insanlardır.

Brezilya’daysam ve bir restorana, kafeye veya pastaneye gitmişsem kendi sesimi duyamayacak bir ortamdayım demektir. Çünkü hepsi yüksek sesle konuşur ve etrafı çok da önemsemezler. Birden bire arka masadan çığlık sesleriyle yükselen alkışlar duyabilirsiniz. Canları herhangibir şeyi kultamak istemiş olabilir.




Taksi şoförlerinin bir kısmı da kadındır. Yolda tintin de gitmezler asla, ablamız basar gaza, makaslar atar. Çok da güleryüzlüdürler. Belki de bizim şansımızadır ama tesadüf olmaktan çıkmak üzere bu durum.

Hadi yabancı isim telaffuzunu geçiyorum ama ellerine isminizin yazılı olduğu kağıdı verseniz dahi onlar bunu değiştirecektir. Bkz. Cihan onlar için Ainer demektir.

“Portekizce’yi iyi bilmiyorum, sizi anlayamadım” derseniz cümlelerin daha yüksek sesle, hızlı bir şekilde tekrarlanması kaçınılmazdır. Bu konuda asla empati yapamıyorlar. En iyi empati yapanı da hiç konuşmayıp sadece işaret diliyle anlatmaya çalışır söylemek istediklerini. Ortası yok bu işin :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...