30 Kasım 2012 Cuma

Yemek Yapıyoruz #4


 

Havaların sıcak olmasıyla birlikte evde hazırlanan buzlu kahvelerin sayısı da çoğaldı. Gerçi buranın havasını hala çözemedim ben. 2 gün sıcaktan uyuyamazsınız ertesi 2 gün de soğuktan çorapla yatarsınız. Alışamadım hala havasına.

Buzlu kahvemin üstüne kremamı da buldum :)






Biraz da milkshake yapalım dedim. Sol taraftaki muzlu milkshake favorimdir her zaman. Sağdaki turuncumsu renkli de mangolu milkshake. Acaba mangodan milkshake olur mu diye düşünürken internette mango+milkshake diye aratınca daha önce başkaları tarafından keşfedilmiş olduğunu gördüm. Mangoyu tek başına çok severim. Ama milkshake olarak olsa da içsem demeyeceğimi öğrendim. Çilekli milkshake de sevdiklerimdendir. 

Bunlar için, 3 küp buzu blenderda parçalayıp 1 bardak kadar süt ekledim. Karıştırdıktan sonra 1-2 kaşık vanilyalı dondurma, çok az tatlandırıcı veya şeker, son olarak da meyveyi ekleyip iyice karıştırdım. 




Bu da tavuklu krep. Önce soğan ve sarımsağı zeytinyağında kavurup tavukları soteledim. Tavuklar pişmeye yakın soya sosu ekledim. Soya sosu tuzlu olduğu için tuz koymadım tekrar. Dilerseniz yeşil biber de ekleyebilirsiniz. Tavuklar kısık ateşte kavrulurken krebi hazırladım. 1 yumurta, yarım su bardağı kadar süt, 2 yemek kaşığı un ve tuzu iyice çırptım, teflon tavada çok az yağla arkalı önlü pişirdim. 2 krep çıkıyor bu ölçüden. Daha sonra kreplerin içine tavukları koyup sardım ve üzerine sarımsaklı yoğurtla kırmızı biberli yağ gezdirdim :) Bunu kesinlikle deneyin derim :) Hem kolay hem lezzetli hem de doyurucu.



Rulo köfteyi de ilk defa denedim ve hoşuma gitti benim. Yarım kilo kıymaya 1 soğan 3 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı salça, 2-3 yemek kaşığı galeta unu, 1 yumurta ve baharatları ekleyip yoğurduktan sonra yağlı kağıdın üzerine yuvarlak şekilde serdim. İçine rendelenmiş kaşar peyniri koydum ve olabildiğince ince uzun rulo şeklinde sardım. Yağlı kağıtlı tepsiye koyup 200 derecede pişirdim. Bir dahaki sefere içine patates püresi koymayı düşünüyorum.



Bu patates çanaklarını da salata ya da meze olarakyapıyorum. Patatesleri tuzlu suda haşlayıp püre haline getirdikten sonra içine dereotu ekledim. İsterseniz maydanoz veya taze nane de ekleyebilirsiniz. Daha sonra küçük toplar yapıp içlerini çukurlaştırdım. Zeytinyağında kavurduğum rendelenmiş havuçları koydum patates çanaklarının içine. Üzerine de sarımsaklı veya sade yoğurt ekledim. Bizim sofranın vazgeçilmezlerinden oldu bunlar.


Bu kabak yemeğini biraz ondan biraz bundan karıştırarak uydurdum, çok beğendik ama. Bu da yemek listeme girmiş bulunuyor. Kabakları ikiye bölüp tuzlu suda haşladım. Haşlandıktan sonra kaşık yardımıyla içlerini oyarak çekirdeklerini çıkardım. İçini doldurmak için 1 yumurta, 2 yemek kaşığı galeta unu, maydanoz,beyaz peynir ve baharatı iyice karıştırdım. Kabakların içlerine paylaştırıp üzerlerine rendelenmiş kaşar koydum ve 180 derecede pişirdim.



Elmalı pasta da sevdiklerimiz arasında. Evet biz çok iştahlı bir aileyiz :) Bunun tarfini Uzman TV'den aldım. Ben ölçüleri yarıya düşürdüm. Bu tarif başarılı bizim için.


Vanilyalı tarçınlı kurabiyeler de çayın yanında iyi oluyor. 100 gram tereyağını yarım su bardağından biraz fazla pudra şekeriyle karıştırdım. Daha sonra 1,5 su bardağı un, 1 yumurta, 1 paket vanilin veya vanilya esansı ve tarçın ekledim. İyice yoğurduktan sonra pasta kalıplarıyla kestim. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip önceden 180 derecede ısıttığım fırında 15-20 dk kadar pişirdim.

Ben bu kurabiyeleri sert seviyorum, bisküvi gibi oluyorlar. Siz yumuşak tercih ediyorsanız daha az pişirebilirsiniz.



Ve şekerpare :) ben baklava açmayı göze alıncaya kadar buradaki tek şerbetli tatlımız :) Gerçi şekerpareyi benden iyi yapanlarınız vardır ama ben bu tarifi çok beğendim. Daha önceki denemelerimde biri çok sert diğer yaptığım da çok yumuşak olmuştu. Bu tam kıvamında. Ben tarifin ölçülerini tamamen ikiye böldüm ve o şekilde yaptım. Buraya da bölünmüş şekliyle yazacağım. 9 adet çıkıyor bu ölçülerle.

Önce şerbet için 2 su bardağı şeker ile 2,5 su bardağı su kaynatışır, içine birkaç damla limon sıkılır. Ben çay kaşığının ucuyla tuz da ekliyorum. Şekerlenmeyi önlediğini öğrenmiştim. Şerbet kıvamını aldıktan sonra soğumaya bırakılır.

150 gram tereyağını iyice ezdikten sonra kabartma tozu, 1 yemek kaşığı irmik, 2,5 yemek kaşığı pudra şekeri, vanilya eklenir ve karıştırılır. Daha sonra 1,25 su bardağı un ve yumurta da eklenip yoğurulur. Küçük toplar yapılır ve yağlı kağıt derili tepsiye dizilir. Ben üzerleri için yumurta sarısı sürmedim. Gayet de güzel oldu. 180 derecede 20-25 dk kadar pişirdim. Fırından çıkardıktan sonra borcama dizip üzerlerine şerbeti döktüm.

İşte bir ayı daha tatlılarla birlikte geride bıraktık. Allah sonumuzu hayır etsin :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...