28 Haziran 2013 Cuma

Brezilya'daysam #3

*Brezilya’daysam yabancı kökenli kelimelerin Portekizce’ye birebir çevrildiğine şahit olurum birçok kez.

Hot dog: Cachorro quente - Sıcak köpek (sosisli sandviç)
Reflector: Segurança triple -Güvenlik üçgeni- (reflektör)
Tripot: Tripés -Üç ayak- (tripot)
Vacuum cleaner: Aspirador de pó -Toz emici- (elektrik süpürgesi)
...gibi örnekleri mevcuttur.

*Ve yine yabancı kökenli kelimeleri telaffuz ederken de bizzat her harfi kendi dillerindeki okunuş şekliyle telaffuz ederler. Yani bizim kelimeleri, kısaltmaları, harfleri ingilizce telaffuz etmeye olan merakımız onlarda yoktur aslında.

*Telefonla su veya tüp siparişi verdiğinizde adresi alıp getireceğiz demelerine rağmen ‘sanırım aşırı rahatlıklarından dolayı’ bunu es geçebilir ve sizi saatlerce bekletebilirler. Sonunda dükkana gider kendiniz almak zorunda da kalabilirsiniz.

*Yabancı olduğunuzu farkeden kasiyerler ilk olarak hangi milletten olduğunuzu tahmin etmeye çalışırlar. Ne yazık ki bugüne kadar “Türkiye’den misiniz?” sorusuna nail olamadık. Bununla birlikte 3 kere Amerikalı 2 kere Fransız 2 kere İspanyol 1 kere de Çinli olduk. Evet, Çinli bile olduk!


*Brezilyadaysam ve tatil gününe rast geldiysem –ki tatil yapmayı çok seven bir millet olduklarını söyleyebilirim- dışarıda in cin top oynuyor demektir. Herkes yolculuğa çıkmış, aile ziyareti yapıyordur. Bütün mağazalar kapalıdır tatil günleri başkent Brasília’da. En kötüsü de marketlerin bile kapanmasıdır. Akşamdan ne eksiğin varsa almak zorunda kalırsın. Tatil günü gittiğin şehir parkına giremezsin çünkü orası da kapalıdır. Yani başkentte tatil ilan edilen günde yapabileceğin hiçbir şey yoktur aslında.

*Futbola verdikleri önemi azçok biliriz hepimiz. Ama gerçekten görünenden de fazlaymış verilen önem. En basit maçlarda bile şehrin sesi soluğu kesilir, futbolun nabzı tutulur. Maç esnasında dışarıda bir insan, bir araç görmek oldukça zordur. Her gol oluşunda sesler yükselir evlerden. Futbol heyecanı bir başkadır burada.

3 yorum:

  1. Adında yağmur olan her şeyi çok severim. Seni de sevdim küçüğüm..

    YanıtlaSil
  2. Öyleyse "anı defterim"e hoşgeldiniz.

    YanıtlaSil
  3. Güzel kız; maillerim çooook birikmiş onlara bakarken gördüm bana yazdıklarını.. Hatıraların Ayak İzleri tamamen yaşanmış, tamamen gerçek ve fotoğraftaki sokakta geçmiş bir anı serisi..Fotoğrafların birçoğu internetten buldum. Tabii o küçük kız fotosu ve birkaç foto tamamen benim kişisel arşivimden. Hatırladıklarımı yazdım daha da yazacak çok şey var..Hatta İzmirde o hatıralarda adı geçen bir arkadaşım tesadüfen bloguma rastlamış okumuş ve tam 40 yıl sonra bana mail attı..

    İşte böyle güzel kız..Anılar içimde kalan mahsunluklar..Yazıyorum, yazmaya da devam edeceğim. Okuduğun ve düşüncelerini paylaştığın için teşekkürler..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...